• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
UZAKTAN EĞİTİM (ISBN: 975-6802-82-0)

2.8. FONO Açıköğretim Kurumu Uygulamaları

FONO Açıköğretim Kurumu Uygulamaları


1953:

1953’ten bu yana dünyanın dört bir yanından milyonlarca öğrenci FONO ile Yabancı Dil öğrendi ve öğrenmeye devam ediyor. [I]

FONO yabancı dil eğitimi 1953 yılının sonlarına doğru Aksaray’da bir apartman dairesinde başladı. O yıllarda İngiliz Filolojisinde öğrenci olan kurucumuz Şükrü Meriç, dünyada “Correspondence Education” ismiyle başlayan uzaktan eğitim sistemini Türkiye’ye ilk getiren kişi oldu. [II]



1954:

FONO, 1954’te Cağaloğlu Yenihan İş Merkezine taşındı.

1958:

1958’de İstiklal Caddesi Santral Han’a taşındı.

1960:

1960’lara kadar sadece İngilizce eğitimi veren FONO, bu yıllarda öğretimine Almanca’yı da ilave etti. Bugünse, 27 ayrı dilde yabancı dil eğitim kitapları dünya çapında satışa sunulmaktadır.

1968:

1968’de FONO, Avrupa Açıköğretim Birliğine üye oldu ve bu birliğin Türkiye’de gerçekleştirilen üç konferansına ev sahipliği yaptı.

1972:

FONO’nun ofisi Osmanbey Halaskargazi’ye taşındı.

1974:

Almanya’da yaşayan Türklerin talepleri üzerine, Almanya’nın Köln şehrinde, FONO’nun bir şubesi açıldı. Bugün de Almanya’nın Stuttgart şehrindeki temsilciliği kanalıyla her yıl iki bin civarında öğrenci FONO aracılığı ile yabancı dil öğrenmekte ve Milli Eğitim Bakanlığından onaylı sertifika almaktadır.

1980

1980’li yılların başlarında Merter’de FONO yabancı dil eğitim dershanesi açıldı ve yaklaşık altı yıl faaliyetini sürdürdü. Ayrıca, bu yıllarda ilk kez Milliyet gazetesi kupon karşılığı okurlarına FONO yayınlarını sunmuş, ilerleyen yıllarda da Sabah, Vatan, Hürriyet ve Güneş gazeteleri FONO yayınlarını okuyucularla buluşturmuştur.

1989

1989’da Merter’de açılan Özel FONO İlkokulu, bugün de FONO ilköğretim ve anaokulu olarak faaliyetini sürdürmektedir.

1996

Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı ile 19.04.1996 tarihinde yapılan İşbirliği Protokolü ile 6 yıl süreyle Türkiye'nin dört bir yanındaki Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ve onların yakınları FONO Açıköğretim Kursları ile yabancı dil öğrenmişlerdir.

1999

1999 yılında Azerbaycan’ın Bakü şehrinde FONO temsilciliği kuruldu. Günümüzde halen Azerbaycan ve diğer tüm Türki Cumhuriyetlerdeki öğrencilerimiz FONO kurslarından yararlanmaktadır.

2001

Emniyet Genel Müdürlüğü Eğitim Daire Başkanlığı ile 01.05.2001 tarihinde yapılan İşbirliği Protokolü kapsamında, Emniyet Teşkilatı’nda görevli personelin yabancı dil öğrenmesinde FONO yabancı dil eğitim setleri tercih edilmiştir.

2006

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile yapılan ikili görüşmeler sonunda 14.11.2006 yılında Muş Cezaevinde 4 yıl boyunca FONO Açıköğretim Kursları ile yabancı dil eğitimi verilmiştir.

2008

FONO, Avrupa'nın en büyük kitap fuar etkinliği olan "Frankfurt kitap fuarları" tarafından Türkiye’den en çok katılan yayınevi olarak, fuar idaresi tarafından ödüle layık görülmüştür.


Fono Açıköğretim ve Yayıncılık, 1953 yılında uzaktan eğitim yöntemiyle İngilizce öğreten bir kurum olarak faaliyete başlamıştır. Bugün, 30 ayrı dilde 400’ü aşkın yayınıyla ve çeşitli yabancı dil eğitim setleriyle varlığını başarıyla sürdürmektedir.

Meslek Öğretimi: Fono çok değişik alanlarda uzaktan eğitim yaklaşımıyla  meslek öğretimi de uygulamaktadır. Fono’nun meslek öğretimine yönelik kursları;  bilgisayar, kozmetik, muhasebe, bilgisayarlı muhasebe, üçüncü sınıf elektrikçilik, ikinci sınıf elektrikçilik, elektronik, dijital elektronik ve televizyon tekniği alanlarındadır. [III]


Öğretme-Öğrenme Süreçleri ve Kullanılan Araç-Gereçler: Fono Açıköğretim Kurumunda her bir kursun  süresi, günde bir saatlik bir çalışma ile bir yılda tamamlanacak şekilde planlanmıştır. Ancak, öğrenci günlük çalışma sürelerini daha uzatabiliyorsa ya da daha önceden bir alt yapısı varsa kursu daha kısa sürede tamamlayabilmektedir.

Fono kurslarının öğretim araç-gereçleri, kursa kaydolan öğrenciye topluca ve bir çalışma kılavuzu ile birlikte verilmektedir. Öğrenci, derslerini çalışma kılavuzunda açıklandığı şekilde ve yine kendisine verilen çalışma programına uygun olarak çalışabilmektedir.

Kursların temeli yaklaşık bin sayfayı bulan ana ders kitaplarından oluşmaktadır. Bu kitaplarda öğretim, çok açık ve kendi kendine öğrenme tekniğine uygun olarak yapılmakta, öğrencinin sıkılmadan, takılmadan zevkle öğrenim görmesi sağlanmaktadır.

Ana ders kitapları içinde uygulama başlığı altında sorular verilerek öğrencinin konuyu pekiştirmesi sağlanmaktadır. Konu sonlarındaki ödevleri yaparak öğrenci kendini kontrol edebilmekte ve zorlandığı bölümleri yeniden çalışarak konuları iyice özümseyebilmektedir.

Her kursta, kursun özelliğine göre birçok yardımcı kitap ve ekler bulunmaktadır. Bu yardımcı kitap ve ekler, ana ders kitaplarındaki konulara ve edinilen bilgiye paralel olarak kullanılmaktadır. Özellikle dil kurslarında değişik sözlükler, derecelendirilmiş öykü kitapları, dilbilgisi kitapları ve uygulamalı konuşma kitapları gibi yardımcı ders araç-gereçleri bulunmaktadır.

Yabancı dil kurslarının her birinde, o kurs için özel ve ana ders kitaplarında öğretilen konulara paralel olarak hazırlanmış kaset takımları vardır. Telâffuzu iyi yabancı öğretmenler tarafından seslendirilmiş bu kasetlerin en önemli özelliği, öğrenciye yalnızca okuduklarını dinletmek değil, alıştırmalar bölümlerinde sorulan sorulara yanıt verdirmek suretiyle konuşturma yapmasıdır.

Kurs süresince öğrenci anlayamadığı, takıldığı ya da daha ayrıntılı bilgi istediği konuları postayla, telefonla ya da elektronik posta ile kurum merkezine bildirebilmektedir. Kurs öğretmeni öğrencinin bu isteğine bekletmeden yanıt verebilmektedir. Bu çalışma, bir sınırlama olmaksızın kurs süresince devam etmektedir.

Kursa kaydolan öğrencinin kendisine verilmiş olan ara sınavları, o sınavla ilgili bölümü çalışıp bitirdikten sonra kurum merkezine göndermesi gerekmektedir. Öğrenimin başarısının göstergesi ara sınavların dikkatle ve düzenli olarak yapılıp kurum merkezine gönderilmesidir. Kurs öğretmeni sınavı değerlendirerek notunu vermekte ve gerektiğinde bir uyarı yazısıyla öğrenciye geri vermektedir. İsterse öğrenci ara sınavlarını internet üzerinden yapıp sonuçlarını hemen de alabilmektedir. Ara sınavlarını tam olarak yapıp gönderen öğrencilere başka bir sınava girmeden Kurs İzleme Sertifikası verilebilmektedir.

Her kursta diploma sınavı öncesi yoğunlaştırılmış uygulamalı ders yapılmaktadır. Bu derslerde genel olarak bütün konular kurs öğretmeni tarafından tekrar edilerek öğrencilerin anlayamadıkları yerleri öğrenmeleri, öğrendiklerini pekiştirmeleri ve uygulama yapmaları sağlanmaktadır.
Bu kurslara katılmak zorunlu değildir, isteyen öğrenciler katılabilmektedir.

Kurs bitiminde yurtiçinde ve yurtdışında birçok merkezde ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca görevlendirilen sınav komisyonu tarafından kurs bitirme sınavları yapılır. Bu sınavların yer ve   tarihleri öğrencilere önceden bir yazı ile duyurulur. Öğrenci kendisi için en uygun olan yerdeki sınava katılabilir. [III]






[I] http://www.fono.com.tr/Home/Egitimsistemimiz

[II] http://www.fono.com.tr/Home/Tarihce

[III] Kaya, Z. (2002). Uzaktan Eğitim. Ankara: PegemA